Lucreaza cu mine – Jurnal de Grăsuță

Ce înseamnă pentru mine să fiu life coach?

M-am întrebat de multe ori de unde ușurința cu care ne deschidem și vorbim în fața unor straini atunci când mergem cu trenul. Și cât de multe spunem mai ales dacă persoana din fața noastră ne place, simțim la ea curiozitatea și pare interesată de ceea ce îi spunem. Ne pune întrebări ca să înțeleagă mai bine și nu ne dăm seama cand ne trezim vorbind însuflețit, cu pasiune, recunoscând și spunând lucruri pe care nu am avut curajul să le spunem până atunci, te mirăm ce bine ne descurcăm în poveștile vieții noastre.

Mie mi s-a întâmplat asta de multe ori, în studenție, la primele joburi, mergeam mult cu trenul, avionul, autobuzul și vaporul chiar  (pe Dunare).

La început coach-ul este ca un astfel de străin cunoscut  în tren pentru tine, întâlnit într-o zi în care aveai mare nevoie să vorbești cu cineva care nu este din familia ta sau prieten (ei mereu te încurajează, nu poți conta pe ei să fie obiectivi) sau un coleg (colegii sunt întotdeauna subiectivi, foarte mult adaptați culturii și valorilor companiei care nu sunt întotdeauna 100% identice cu ceea ce îți dorești tu în viață).

Ajunge apoi să fie oglinda ta, reflectă ceea ce tu gandești, îți pune întrebările de care aveai nevoie ca să te auzi vorbind exact ce aveai nevoie să îți spui.

Ai ajuns să cauți și să citești despre un coach și nu e din intamplare. Ai auzit de undeva despre ce poate face un coach, ce înseamnă o ședință de life coaching, ți-a mărturisit un prieten care a fost la o întalnire de acest fel, îți apare un link, un articol pe mail sau pe Facebook. Nu este din întâmplare că ai observat, că ai ascultat curios sau mai mult ai început să cauți date de contact. Lucrurile care ne preocupă încep să apară cu ostentație în tot ceea ce facem, până ieri nu erau și azi sunt peste tot. Este semn că ai nevoie și a venit timpul să te concentrezi pe asta.

Cum știi că ai nevoie de un coach:

 • Lupți cu tine să te dai jos dimineața din pat și să începi o noua zi
 • Te frămantă și îți tot vine în minte obsesiv un subiect, o întrebare, o dilema
 • Nu te mai mulțumesc unele lucruri pe care le făceai cu placere înainte
 • Ți-ai propus ceva important pentru tine și te simți blocat, bați pasul pe loc si nu știi ce să faci
 • Te simți copleșit de alegerile pe care le ai de făcut sau crezi că nu ai nici o alegere la îndemana
 • Te învinovățești mereu pentru orice nereușită și asta te face să nu îți poți stabili sau urmări obiectivele
 • Simți, mult mai mult decât ți-ai dori, rușine, timiditate, sentimentul de victimă

 

Ce obții în urma interacțiunii cu mine ca și life coach:

 • Înveți să explorezi resurse proprii de care nu erai cu totul conștient
 • Îți regăsești propriul sistem de sprijin
 • Începi să creezi și să faci acțiuni care permit schimbarea de care ai nevoie
 • Înveți să îmbrațișezi și sa îți înțelegi propriile îndoieli și emoții dificile
 • Înveți să explorezi deciziile din trecut și să le consideri ca oportunități pentru prezent
 • Începi să vezi posibilități în tot ceea ce te înconjoară
 • Întelegi puterea lui “A face”
 • Îți este mai clar și devii conectat cu Obiectivul tău
 • Îți îmbunătățești atitudinea față de succes și reușită în orice formă

Coaching-ul așa cum îl înțeleg și îl practic eu este despre a asculta, a fi prezent, a nu judeca.

Lasă-mi un mesaj dacă vrei să lucrezi cu mine sau dacă vrei doar să știi mai multe despre mine ca și life coach.

Cum s-a schimbat viața mea prin NLP și life coaching

Am început să studiez NLP (neuro lingvistic programming sau mai pe scurt “cum ceea ce gândim și spunem ne influențează comportamentul) și life coaching cautând metode să mă vindec, să mă ajut, să înțeleg ce se întâmplă cu mine în primul rând. Am studiat 3 ani intens cu mai mulți traineri și în mai multe școli de NLP și coaching.

Am ajuns să am o imensă încredere în metodele învățate mai ales când le-am aplicat pe mine.

Nu realizasem dar atunci când am început să studiez metode și instrumente noi am văzut clar că pana în acel moment am trăit ca într-o tornadă, vedeam în fața doar zidul ca un carusel în viteza al problemelor de la job, din relație, doar mă plângeam, mă victimizam. Îmi trăiam viața încrâncenată, cu scrâșnet de dinti la fiecare schimbare impusa, în viteză, în presiune și stres. Ma lăsam copleșită de kilogramele în plus, trăiam într-un echilibru emoțional fragil, mă temeam să plâng să nu fie interpretat ca semn de slăbiciune și să am de pierdut.

De felul meu tocilară am lucrat cu conștiinciozitate fiecare exercițiu din cursurile de NLP și life coaching la care mergeam aproape în fiecare week-end. Am ajuns să îmi pun întrebări: ce se întâmplă de fapt cu mine când mănânc mai mult, când îmi pun atâtea lucruri în coșul de cumpărături. Era oare copilul care nu a avut atâtea opțiuni în copilărie, sau era mândria că am reușit, am bani și pot să îmi cumpăr ce vreau, poate era creierul meu leneș care evita durerea, căuta doar placerea, evita confruntarea cu emoțiile.

Lucrând toate exercițiile, am simțit curând cum:

 • S-au îmbunătățit foarte mult relațiile cu familia și prietenii. Ba mai mult am început să fiu cautată des de cei apropiați pentru a-i ajuta în situații dificile sau deranjante.
 • Am renunțat să pun întrebarea care pare ca judecă: De ce?
 • Am început să mă concentrez pe ce pot face și ce pot influența eu și să mă plâng mai puțin de lucrurile pe care nu le pot controla. Să înțeleg în loc să judec.
 • La job am dezvoltat abilități de a face fața stresului concentrându-mă pe ceea ce pot face, pe cum las eu lucrurile să mă influențeze și am renunțat să mă bat cu morile de vânt încercând să schimb totul ca să se potrivească cu versiunea mea.
  • Cel mai interesant exercițiu a fost când mi-am imaginat în relația cu o colegă (cu care aveam mereu discuții contradictorii ) că sunt în pantofii ei și mă uit la mine și nu mi-a plăcut cum mă văd privită prin ochii ei. Nu mai aveam atâta dreptate și justificare pentru comportamentul meu atunci când mă priveam prin ochii celorlati.
  • Am început să înțeleg de ce în ședințe în care stăteam 10 oameni la aceeași masă și priveam toți același tabel cu cifre, mie mi se părea că fiecare vorbește despre altceva. Fiecare vorbea prin prisma propriilor experiențe și valori, iar aceste valori nu aveau cum să coincidă la 10 oameni diferiți.
 • Am avut curaj să renunț la o cariera în management în corporație și să încep pe cont propriu ca blogger și life coach.

 

Lasă-mi un mesaj dacă vrei să lucrezi cu mine sau dacă vrei doar să știi mai multe despre mine ca și life coach.

Ce am învățat eu în fiecare etapă a vieții mele

Mi-am trăit viața de adult în ere diferite: am terminat liceul înainte de ’90. Din fericire am trăit acei ani într-un oraș mic, provincial și nu am simțit lipsurile fizice la fel de puternic ca cei din orașele mari. Părinții mei, oameni gospodari, au avut mereu gradină, animale pe lângă casă, pomi, flori. Am cunoscut căldura comunității, am trăit într-un mic glob de cristal, înconjurată de cărți, iubeam scriitori interbelici și magia romanelor istorice. Prin bunici și mătusi am ramas aproape și de ritualurile religioase, mi-am păstrat credința și m-am bucurat de toate sarbatorile religioase așa cum doar copii știu să se bucure. Un lucru îmi lipsea mult: să călătoresc, să plec din orașel, să cunosc, să experimentez, îmi doream asta extraordinar de mult. Cărțile de călatorie mă ajutau putin dar practic am reușit asta doar când am avut primul meu job de ziaristă. Viața a fost și mai darnică cu mine și am ajuns să călătoresc extrem de mult dar să vad extrem de puțin la primul meu job de manager într-o mare corporație. Nu era chiar ce îmi doream dar era pe aproape, era doar traseul aeroport hotel/ biroul unde se țineau ședințele.

Viața de studentă mi-am trăit-o în plină perioadă “de tranzitție”, în cămine studențești supra aglomerate, cu materii de studiu în facultate care erau doar puțin “vopsite” față de perioada de dinainte de ’90. Noroc ca matematica, limbile străine și filozofia sunt valabile în orice eră. În rest cam tot ce am învățat in școală a fost contrazis și depașit de tot ceea am învațat și experimentat în viața reală.

Odată cu noul mileniu am intrat într-o altă perioadă a vieții mele, cea a corporațiilor, cu nume de joburi pe care nici nu le auzisem până atunci, sofisticate, neologisme, o noua cultură la care a trebuit să mă adaptez ca să “am ce pune pe masă”. Corporațiile plăteau cel mai bine, ofereau beneficii (prima dată când am primit asigurări medicale de calitate în clinici private).

Așa am ajuns  de la o provincială visătoare la a fi angajată într-o companie multinațională, în top management, să conduc echipe de până la 70 de oameni.

Am învățat foarte multe în fiecare etapă: ca ziaristă am învațat despre puterea cuvântului care poate să distrugă  sau să sa dea avânt unor vieți de oameni. Ca manager am învățat cât de greu este să lucrezi cu oamenii. Sunt fragili, au nevoie de atenție indiferent de vârstă și pregatire profesională, nu sunt un număr într-un departament, sunt identități extraordinar de diferite. Profesând în marketing am învățat să recunosc și să prețuiesc nevoile oamenilor, să creez și să mă las ghidat doar de nevoile lor și nu de obiectivele companiilor.

Lasă-mi un mesaj dacă vrei să lucrezi cu mine sau dacă vrei doar să știi mai multe despre mine ca și life coach.